Bulut Nedir?
Bulut teknolojisi; internet üzerinden erişimde bulunulan yazılım uygulamaları, veri depolama hizmeti ve işlem kapasitesidir. Bu teknolojide şirketlerin bilişim alanında kullanılan yeteneklere ihtiyaç duydukları her an lokasyona bağımsız erişebilmesi esas alınır. Bulut teknolojisinin en temel kazanımları; ölçeklenebilirlik, esneklik, çeviklik ve düşük maliyet avantajlarıdır. Bulut çözümlerinin devreye alınmasındaki ana unsurlar; kişisel ve kurumsal verinin öngörülemez artışı, cihaz özelliklerinin kimi zaman yetersiz kimi zaman ihtiyacın üzerinde kalabildiği dengesiz performans, kapasite, hız talepleri karşısında yük dengelemesi yapılabilme imkânıdır.
Bulut bilişimin çoklu kullanıcı platformları için sağladığı avantajlardan biri de kullanıcı cihazlarına herhangi bir kurulum gerekmeksizin kullanıcıların sistem ve uygulamalara erişiminin sağlanmasıdır. Bu yapı ile servis ve bakım hizmetlerinden tasarruf sağlandığı gibi donanım yatırımlarında da önemli ölçüde düşüş sağlanmaktadır.
Bulut teknoloji modellerine bakıldığında; Public Cloud, Private Cloud, Community Cloud ve Hybrid Cloud olmak üzere 4 temel yapı göze çarpmaktadır.
Public Cloud: İnternet üzerindeki sunucular vasıtası ile verilen bulut hizmetleridir.
Private Cloud: Kurum bünyesindeki sunucular ile tasarlanan sistem vasıtası ile sağlanan bulut hizmetidir.
Community Cloud: Bulut bilişim altyapısını paylaşan belirli ortak kuruluşlar tarafından paylaşımda olan sistemler üzerinden erişilen bulut hizmetidir.
Hybrid Cloud: Kurumların güvenlik ihtiyaçları doğrultusunda public ve private cloud’un ortak kullanımına imkân tanıyan bulut hizmetidir.